1 Mirasçılık Belgesi

ileadmin

1 Mirasçılık Belgesi

1 Mirasçılık Belgesi

Mirasçılık Belgesi Ne İçin Talep Edilir?

Mirasçılık belgesi (veraset ilamı), ölen kişinin geride bıraktığı terekeye, mirasçılarının hangi oranda hak sahibi olduğunu gösteren resmi bir belgedir. Mirasçılar bu belgeyle miras bırakanın terekesinde bulunan mal ve haklar üzerinde tasarruf etme haklarının olduğunu kanıtlamış olurlar. Mirasçılık belgesi hem 4721 sayılı Kanun’un 7. maddesi uyarınca hem de 598. Madde uyarınca resmi bir belge niteliğindedir. Bu belgenin geçersizliği için dava açılabilir fakat aksi ispat edilinceye kadar geçerli bir resmi belgenin bütün hukuki sonuçlarını doğurur.

Mirasçılık Belgesini (Veraset İlamı) Kimler Talep Edebilir?

Mirasçılık belgesini (veraset ilamı) yasal mirasçılar, atanmış mirasçılar ve vasiyet alacaklıları talep edebilir.

Miras bırakanın geride hiç mirasçısı kalmamışsa, kanun hükmü gereği devlet mirasçısı olacağından, mirasçılık belgesini (veraset ilamı) devlet talep edebilir.

Mirasçılık sıfatını yitiren mirasçılar da veraset ilamı talep edebilir. Örneğin mirastan çıkarılma, mirastan yoksunluk, mirasın reddi, mirastan feragat vb. işlemlerle miras hakkından vazgeçenler veya bu haktan mahrum bırakılanlar da mirasçılık belgesi talep edebilirler.

Miras bırakan veya mirasçıların alacaklıları da mirasçılık belgesi talep edebilir.

Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Talep Etmenin Şartları Nelerdir?

Mirasçılık belgesi (veraset ilamı) talep etmek için öncelikle miras bırakanın ölmüş veya gaipliğine karar verilmiş olması gerekir.

Mirasçılık belgesi talep etmeye hakkı olan kişiler tarafından böyle bir talebin yapılmış olması gereklidir.

Mirasçı atama veya vasiyetin bildirilmesinden itibaren bir ay içerisinde itiraz hakkı olan ilgililerden, mirasçı atamaya veya vasiyeti bildirmeye itirazlarının olmaması gerekir.

Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nereden Talep Edilebilir?

Mirasçılık belgesi 2011 tarihinde önce sadece sulh hukuk mahkemelerinden talep edilebiliyordu. 2011 yılında gerçekleşen bir kanun değişikliği ile artık mirasçılık belgesi (veraset ilamı) Sulh Hukuk Mahkemeleri’nden talep edilebileceği gibi noterden de talep edilebilecek hale gelmiştir. Özetle mirasçı olduğuna inanan ve bununla ilgili gerekli evrakı elinde bulunduran herkes noterden veya sulh hukuk mahkemesinden mirasçılık belgesi talep edebilir. Mirasçılık belgesini noterden talep etmek daha hızlı ve pratiktir. O yüzden uygulamada, mirasçılık belgesi, genelde noterlerden talep edilmektedir. Ancak bazı durumlar oluştuğunda mirasçılık belgesini noterler vermeyebilir.

Hangi Durumlarda Noterden Mirasçılık Belgesi Alınamaz?

Bazı durumlarda mirasçılık belgesi noter tarafından verilmeyebilir:

Nüfus kayıtlarında miras bırakan ile mirasçı arasındaki soy bağının tespit edilememesi,

Mirasçılık durumunun yeterli düzeyde tespit edilemediği haller,

Nüfus kayıtlarında muğlaklık olması,

Miras bırakanın veya mirasçılardan herhangi birinin ölüm tehlikesi içinde
kaybolması veya aynı anda vefat etmeleri,

Mirasçılardan birinin evlatlık olması,

Miras bırakanın veya mirasçılardan birinin vatandaşlıktan çıkarılmış olması veya birden çok vatandaşlığının bulunması,

Mirasçılık belgesi verilmesinin yargılamayı gerektirmesi,

Miras bırakanın vasiyetname düzenlemesi.

Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Talep Ederken Herhangi Bir Süre Var mı?

Yasal mirasçılar, murisin vefat etmesinden sonra kural olarak herhangi bir hak düşürücü veya zamanaşımı süresine maruz kalmadan, uygun şartları sağladıklarında mirasçılık belgesi talep edebilirler.

Yetkili Mahkeme Neresidir?

Yetkili mahkeme ise talepte bulunanlardan birinin veya ilgililerden birinin son yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesi’dir.

Mirasçılık Belgesinin (Veraset İlamı) İptali İstenebilir mi?

Mirasçılık belgesinde bazen, mirasçı sayısının çokluğundan dolayı bir ya da birkaç mirasçı unutulabilir. Mirasçılık belgesindeki mirasçıların pay oranları yanlış yazılmış olabilir. Mirasçılık belgesinde mirasçı olarak gözüken bir kişi daha sonra mirasçı olmaya hak kazanamadığı ortaya çıkabilir. Gerçekte mirasçı olmadığı halde mirasçılık belgesinde mirasçı gibi gösterilip pay verilmiş olabilir. Bu ve benzeri durumlarda mirasçılık belgesinin iptali için dava açılabilir. Noterden alınan mirasçılık belgesi için sulh hukuk mahkemelerinde, sulh hukuk mahkemesinden alınan mirasçılık belgesi içinse asliye hukuk mahkemelerinde mirasçılık belgesinin iptali için dava açılabilir. Bu davanın açılacağı yetkili mahkeme ise mirasçıların her birinin oturduğu yer mahkemesi veya miras bırakanın son ikametgahının bulunduğu yer mahkemesidir.

Konuyla İlgili Yargı Kararları

Yargıtay 14. HD. 2016/11372 E., 2019/4966 K., 30.05.2019 T.

Yargıtay 14. HD., 2015/1804 E., 2015/5677 K., 21.05.2015 T.

Yazar hakkında

admin administrator

Bir cevap yazın